We leven in Vlaanderen in een circulaire economie; materialen en producten worden zo lang mogelijk gebruikt en gerecycleerd. We zijn zelfs koploper op het vlak van recyclage: slechts 4% van ons afval komt op een stortplaats terecht, 5% wordt verbrand. We beperken ons afval dus tot een minimum. Maar een circulaire economie zonder de eindverwerking van het restafval na recyclage is niet mogelijk.

Op dit moment is er in Vlaanderen nog net voldoende stortcapaciteit voor de komende jaren, maar ook daarna zal er na recyclage nog restafval zijn waar we ergens mee naartoe moeten. Om op de nood aan bijkomende stortcapaciteit in te spelen, liet Remo Milieubeheer een ontwerp-MER opstellen om op middellange termijn zand te winnen, nieuwe stortcapaciteit te creëren en natuur te ontwikkelen op de Remo-site. Vlaanderen kiest er immers voor bestaande stortplaatsen uit te breiden in plaats van stortplaatsen op nieuwe locaties te ontwikkelen.

Geen onaanvaardbare hinder voor de buurt

De nieuwe stortplaats wordt zo ingericht dat er geen onaanvaardbare hinder voor de buurt ontstaat. Hiervoor nemen wij verschillende maatregelen:

1

We hanteren strengere criteria dan de overheid oplegt, voor onszelf én voor het afval dat onze klanten aanleveren. Hierdoor wordt de vorming van biogas maximaal voorkomen.

2

De aangepaste inrichting van de stortplaats zorgt er dan weer voor dat er geen biogas kan ontsnappen. Biogas dat zich toch nog in de stortplaats zou ontwikkelen, wordt op een gecontroleerde manier onttrokken en verwerkt en levert elektriciteit en warmte op.

3

We maken gebruik van het ‘rolling carpet’-principe. Dit wil zeggen dat het volledige gebied van 27 ha wordt opgedeeld in kleinere fases. Hierdoor ligt er telkens slechts een beperkte oppervlakte van 4 à 5 ha ‘open’ voor exploitatie van de stortplaats.

4

Na afronding van de stortactiviteiten op een zone, wordt deze zone meteen herbestemd als natuurgebied.

 

Stortplaats wordt natuurgebied

Afval storten is maar één van de stappen in het proces. Zodra een fase van 4 à 5 ha vol is, wordt deze volgens de strengste normen afgewerkt en aangeplant. Dat gebeurt in nauw overleg met Agentschap Natuur en Bos en onder toezicht van milieudeskundigen van de UHasselt. Dit werd ook al gedaan op de oude Remo-site. Met resultaat: de biodiversiteit is er beduidend beter dan in het naaldbos dat er stond voor de stortactiviteiten. De site is zo een belangrijk leefgebied geworden voor vogels zoals de boompieper, de boomleeuwerik, het paapje en de nachtzwaluw. Ook de big five kom je hier tegen, alsook de uitgezette konikspaarden van Limburgs Landschap die zorgen voor begrazing en instandhouding van het heidelandschap. Deze hoogwaardige natuurontwikkeling willen we voortzetten op onze nieuwe stortplaats.

De Remo-site zal bovendien fungeren als zandontginningsgebied. Zo maken we optimaal gebruik van de grondstoffen in het gebied en vullen we de Vlaamse zandvoorraad aan. Dat is belangrijk voor sectoren zoals de bouw, want het ontgonnen zand wordt onder andere gebruikt voor de productie van bouwmaterialen. De afvoer van het zand zal hinderarm kunnen verlopen en heeft een positieve impact op de landschapsvorming van de zandwinningszone.

Jouw mening is belangrijk

Als burger kan je jouw opmerkingen over onze aanpak doorgeven via de dienst Omgeving van de gemeentes Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder. Deze instanties kunnen die opmerkingen meenemen in hun advies aan de deskundigen en Remo Milieubeheer.

Hoe wil jij de natuur op de site delen en beleven?

We willen in het betrekken van onze buren nog een stap verder gaan. Samen met de lokale overheden, buurtbewoners en andere stakeholders willen we nadenken over hoe we zowel het projectgebied van 27 ha, als de volledige site van 230 ha kunnen openstellen voor recreatief medegebruik. Denk bijvoorbeeld aan wandelpaden, fiets- of mountainbikeroutes, geleide natuurwandelingen, geocache of oriëntatielopen.